Tak se nám to pomalu, ale jistě blíží. Pstruhová sezona je za dveřmi a rybáři s muškou a
lehkou přívlačí se nemohou dočkat. Od 16. dubna se konečně po dlouhé zimě můžete vydat na pstruhové revíry.
Na své oblíbené, silné a nevyzpytatelné řeky. Na říční dravce.
Nejspíš Vás bude čekat v tomhle počasí mírně zakalená voda, to by ale neměl být tak velký problém.
Pstruzi se budou držet u dna a budou využívat nových přírodních úkrytů. Začátkem sezony bych volil spíše níže položené revíry,
kde bude voda přeci jen o trochu teplejší a ryby by zde mohly být tak více aktivní.
Mějte na mysli,
že nějaké organizace zvýšili míru pstruha obecného a také změnili dobu hájení lipana podhorního.
Důvod je prostý – těchto ryb narozených v přirozeném prostředí opravdu stále ubývá a tak prosím,
myslete na to, až se Vám dostanou do rukou. Nezapomínejte, že první ryby se přece vrací vodě.
Zákaz brodění
Myslete také na to, že na některých revírech se v této době stahují ryby na svá trdliště před nadcházejícím třením.
V rybářském řádu o zákazu brodění nic napsané není a jako takový samotný zákaz ani není.
Ovšem můžeme na něj narazit spolu s očíslováním revíru, kde je zákaz brodění přesně vymezený právě z těchto důvodu,
kdy my sami můžeme opět uškodit přírodě tím, že rozšlapeme nové přírůstky.
Přívlač/muškaření
Pokud jste narazili na místo, kde máte sice jeden záběr za druhým, ale jedná se o malé pstruhy „bezmíráky“, běžte, prosím dál.
Tyto ryby jsou k narušení ochranné vrstvy velice náchylní a trojhák v jejich tlamě,
pobyt na souši a následně zakrvácená tlama jim pomůže akorát tak plavat na dně řeky břichem nahoru.
NE! Trojháčkům a protihrotům
I na mírového pstruha je trojháček zbytečně velký. Můžete být ohleduplní a můžete jej vyměnit za jednoháček bez protihrotu.
Nebo můžete vzít štípačky a zbavit se jednoho či dvou háčků a zamáčknout protihroty.
Není to tak těžké, uděláte dobrou věc a o rybu nepřijdete. Chytám tak již třetím rokem a když se ryba vyvlíkne,
tak se zkrátka vyvlíkne. Nemůžete naštěstí vyhrát každý souboj. Nebo můžete použít gumové nástrahy s jednoháčkem.
Dnes máme za pstruhové revíry například i údolní nádrže nebo rybníky.
Pojďme toho využít i po stránce, že když máme chuť na rybí maso,
můžeme tedy spíše sáhnout po kaprovi obecném, než lipanovi či pstruhovi.
Při zacházení s rybou
-
mějme mokré ruce a podběráky, abychom jim nepoškodili ochranný sliz
-
pokusme se vyprostit háček ve vodě, v podběráku a zkrátit tak čas strávený na souši
-
používejme desinfekci
-
používejme mokrou podložku
-
pokud jste se rozhodli, že si rybu ponecháte, netrapte ji přežíváním ve vezírku a podobně.
Autor: MU